luni, 9 martie 2009

Pisicuta sau pasarica?

In bridge-ul romanesc exista doua scoli de adresari dragalase catre partener (si nu numai, chiar si catre adversarii cu care suntem familiari): pisica, impreuna cu familia lexicala "pis", "pisi", "pisoi", "pisic" si pasare, cu forma cea mai curenta "pasarica".

Cele doua modalitati de adresare nu sunt independente de temperamentul si personalitatea celor care le utilizeaza. Voi incerca sa sustin o teza feminista: in timp ce "pasarica" este o adresare incorecta politic si care trebuie descurajata, "pis" este ok, respecta egalitatea de drepturi intre sexe si trebuie incurajata.

De ce NU "pasarica"?

Pasarica ne aminteste de gingasia si eleganta zborului, de agilitate in relatiile cu cei din jur dar si de instabilitate (pentru ca exista pasari migratoare). Pana aici, nimic sexist. Dar "pasarica" este si un simbol sexual puternic feminizat. Intr-un anume sens, "pasarica" reprezinta un reductionism sexual pe care barbatii il pot practica asupra partenerei. In functie de context, poate capata un caracter derogativ si care descurajeaza femeia de la a-si sustine punctul de vedere.

De asemenea, exista o profunda inegalitate intre posibilitatea utilizarii acestui apelativ. Doar femeile pot fi "pasarica". Nimeni nu s-ar gandi in mod serios sa utilizeze formula in relatie cu un barbat (sau, daca o va face, va fi TOCMAI pentru a utiliza sensul derogativ - la fel cum ar folosi, sa spunem, apelativul "fatalau").

De ce DA "pisi"?

Pisicile ne amintesc si ele de agilitate dar si de un temperament jucaus si inteligent, piperat cu un pic de egocentrism si cu o orientare naturala catre mangaieri si relationare fizica in general. Pisicuta este safe din punct de vedere al sexelor, neexistand nici aluzii falice nici opusul lor atunci cand este utilizata (cel putin nu in limba romana). De asemenea, nu exista un sens derogativ al pisicii. Pisica este... buna la toate... sau, oricum, nu e foarte rea la nimic. Nu in ultimul rand, pisica prinde pasari si le mananca daca are ocazia (un detaliu la prima vedere, dar, in context, un fapt relevant).

Exista o egalitate naturala intre sexe in privinta utilizarii pisicutei ca formula de adresare. De multe ori se utilizeaza chiar aceeasi forma lexicala, neexistand o separatie clara pe genuri.

Concluzii
  • Daca esti un barbat care ii spune partenerei "pasarica" gandeste-te serios sa treci pe "pisicuta" sau pe una din celelalte forme mai sigure.
  • Daca esti o femeie careia i se spune "pasarica", gandeste-te serios sa ii spui la randul tau "catelus" (oricum in bridge-ul romanesc sunt destui care merita acest apelativ si nu-l primesc).
  • Pisicile sunt mai oameni decat pasarile!

18 comentarii:

  1. Lol :-))))))))
    da, bine, pisoi, tot asa :-)))

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga Pisi, te rog sa pastrezi un mieunat serios in aceasta dezbatere! :-))

    RăspundețiȘtergere
  3. vezi poate iti include federatia articolul asta in regulamentul campionatului de mixt:)

    RăspundețiȘtergere
  4. Concursurile de mixt sunt cele mai sexiste manifestari din bridge-ul romanesc. Dar pentru ele pregatesc un alt post. :-)

    RăspundețiȘtergere
  5. In limba franceza, apelativul sinonim in referinta cu conotatie sexuala cu pasarica este exact pisica,
    deci apelativele sexiste sunt universale, chiar daca forma lor difera.
    Nu stiu bridge dar cred ca ar putea sa fie mai originali jucatorii si sa gaseasca alte apelative!

    RăspundețiȘtergere
  6. Da, si in engleza la fel. De-aia am precizat ca e vorba de limba romana. In definitiv, e vorba despre bridge-ul romanesc. Argumente similare ar putea fi folosite pentru orice limba.

    Uite, ai sansa unica de a propune jucatorilor de bridge niste apelative. Te ascultam! :-D

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu cred ca e cazul sa fac eu apelative, pentru ca apelativele ca sa aiba un sens trebuie sa se potriveasca celui din fata ta, sa spuna ceva despre el, si tocmai pentru ca spun ceva despre persoana, ele scapa de tirania lui Pisi, Pui

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu mi se pare ca se pune problema unei tiranii a lui Pisi. Existenta Pasaricii precum si a lui Pui sunt dovezi ca exista competitie reala de idei. Tocmai in spiritul acestei competitii ma gandeam sa faci propuneri constructive!

    RăspundețiȘtergere
  9. pardon, "a" era de test.
    Deci post-ul asta al tau imi aduce aminte de bancul cu domnisoara la ginecolog :))))
    Pusi

    RăspundețiȘtergere
  10. Un banc porcos, de altfel, si sexual-reductionist. Ca feminist ma simt nevoit sa protestez din principiu!

    RăspundețiȘtergere
  11. protesteaza pasarica, numa' nu te supara pe mine =))

    RăspundețiȘtergere
  12. Cred ca voiai sa mai pui o virgula inainte de "pasarica". Dar recunosc ca are un anumit farmec si cum ai scris tu.

    RăspundețiȘtergere
  13. eu zic si barbatilor pasarica si nu i deranjeaza

    RăspundețiȘtergere
  14. Sigur nu-i deranjeaza? poate nu vor sa spuna!

    Oricum, aici era vorba de mediul public de la bridge unde stiu sigur ca nici tu nu agreezi astfel de apelative. :-P

    RăspundețiȘtergere
  15. da, zic si in mediul bridgistic:) si oamenii nu se supara

    RăspundețiȘtergere
  16. Sau se supara dar nu vor sa iti zica tie ca ii deranjeaza!

    RăspundețiȘtergere
  17. Din vechile dulci amintiri de pe vremea cand eram studentzi si mergeam in haita in Arhitectura, la concurs, imi rasare in minte perechea non-sexista de mazete generice Barkalainen si Visliansson.

    Adica te dai in barci la licitatie si pe urma dai la vasle, poate-poate nu le cazi.

    Ce vremuri. Ce jargon. De cand se juca trefla de Grozavesti.

    :)

    RăspundețiȘtergere