marți, 31 martie 2009

Cat de sceptici sunt scepticii?

Am primit astazi pe email un ghid al scepticului. Se cheama "What Do I Do Next". Pe mine titlul asta ma sperie putin. Din postura de sceptic se presupune ca gandesti singur si, folosind ratiunea, cerul instelat de deasupra ta si legea morala din tine te duc la concluzii bune despre ceea ce trebuie sa faci in viata. Si atunci nu e o contradictie in termeni sa existe un ghid in care sa iti spuna ALTII ce trebuie sa faci tu ca sceptic?

Dar sa nu judecam prea aspru plecand de la titlu. Sa vedem ce contine un astfel de ghid. Spre norocul nostru, exista o sectiune "how to read this document". Stati putin, cum adica "how to read this document"? Adica eu ca sceptic nu ma descurc sa citesc un astfel de document? nu imi este rationalitatea suficienta? ok... trecem si peste asta. Sa luam punct cu punct sugestiile (nu pe toate, doar cele care sunt chiar silly):

SUPPORT MAJOR SKEPTICAL ORGANIZATIONS
Hmm, adica eu ca sceptic primul lucru pe care ar trebui sa-l fac este sa dau bani... altor sceptici. Unde am mai auzit eu chestia asta? Ah, da, stiu! Organizatiile religioase iti zic la fel. Vrei sa fii o persoana religioasa? e ok, te sustinem in demersul tau... dar trebuie sa dai ceva banuti altor persoane religioase cu mai multa putere decat tine.

LEARN & COMMUNICATE - Know your stuff! Follow the skeptical literature, and the paranormal literature. (sublinierea lor)
Deci ca sa fiu un sceptic trebuie sa citesc ce scriu alti sceptici. Unde am mai auzit asta? Ah, desigur... nu poti sa fii crestin fara sa citesti Biblia. Nu poti sa fii martor al lui Iehova fara sa citesti Watchtower. Si asa mai departe. Altfel spus, nu poti sa fii parte a comunitatii fara sa citesti doctrina de specialitate. Cine nu se incadreaza in stereotipurile culturale e exclus. Totusi, un punct interesant la sceptici: se uita si la ceilalti. Nu poti sa fii sceptic daca nu esti, spre exemplu, pasionat de a merge la "psychic fairs". Trebuie neaparat sa asculti toate tampeniile altora inainte sa poti contracara cu tampeniile tale!

LOCAL ORGANIZING (& FUN)
If your city or region has no local skeptics group, start one. This could be a serious activist organization, something as loose and fun as a local “Skeptics in the Pub”

Da, sigur, scepticii la o bere. Face sens! Unde altundeva poti fi mai rational decat atunci cand iesi la baut cu baietii?! Parca si vad discutiile asociate: "Oare aceasta bere exista cu adevarat sau e doar o iluzie a intelectului meu? *HIC*"; "Amice, exista un principiu de incertitudine asociat acestei intrebari! Cu cat e berea mai goala cu atat e intelectul tau mai putin in masura sa analizeze cantitatea" Si asa mai departe.

INTERACT WITH MEDIA
Evident, niciun sceptic nu e sceptic daca nu e vedeta la TV!

Ce e mai interesant este ca scepticii cand cer justificari altora vor mereu surse curate, stiintifice, peer-reviewed si niciodata nu accepta referinte din media. Totusi, n-am vazut nicaieri in acest ghid un indemn de a face stiinta si de a publica cercetari in reviste de specialitate! In schimb, pare ok interactiunea cu media...

POLITICAL ACTION
Make friends with politicians.

De altfel politicienii, fiind prin excelenta un aliat natural al scepticului din cauza spiritului lor critic si a coloanei vertebrale, fac tot posibilul pentru a promova stiinta si pentru a minimiza influenta obscurantismului religios!

FILM & VIDEO
Start your own public access or YouTube-based TV series.

Caci ce poate avea o credibilitate mai mare decat adolescentul care face filmulete pe youtube pe teme de interes general cum ar fi "Americanii n-au ajuns pe Luna niciodata" sau "9/11 e o conspiratie"... (preventiv, pentru a 243a persoana care vrea sa imi argumenteze teoria conspiratiei: turnurile nu ar cadea mai repede daca ar exploda decat daca nu. it's not how gravity works!!)

PERSONAL RELATIONSHIPS
Wear your skepticism.

Da, e sexy sa fii sceptic! Chicks love it! Mai putin religious chicks... dar cui ii pasa de ele anyway? :))


Concluzie: daca acest articol e scris de sceptici pentru sceptici, il deplang. Si ii deplang si pe autori care, sunt convins, in viata de zi cu zi sunt niste oameni perfect sanatosi mental care nu ar tine cont de prostiile scrise intr-un astfel de articol. Daca eu as fi anti-sceptic, as avea suficient material ca sa demolez ideea de comunitate a scepticilor. Cum nu sunt anti-sceptic ci un sceptic eu insumi, ma multumesc sa-mi trag tovaraseste colegii de urechi si sa le urez Happy Darwin year!.

4 comentarii:

  1. Nu prea ai cum sa scrii un articol bun pt sceptici, pt ca indiferent ce ar scrie in el, ai fi sceptic la cele prezentate.
    Indubitabil!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred ca e Sceptic April Fool. Iar tu n-ai fost suficient de sceptic ca sa-ti dai seama ca nu e pe bune. Ceea ce arata in final ca scepticii au si ei momentele lor de credulitate asa cum ai incercat sa dovedesti.

    RăspundețiȘtergere