luni, 23 martie 2009

Earth Hour is bullshit

"Tu ce faci de Earth Hour?"
"Incerc sa nu gandesc pentru ca imi consuma curent creierul."

Niste minti foarte luminate s-au gandit ele ca e bine sa inventeze conceptul de "earth hour": pe 28 martie la 20:30 cica ar trebui sa inchidem toate luminile din casa, tot ce e pe baza de curent si sa tragem un semnal de alarma asupra efectelor omului asupra climei facand tot felul de chestii "naturale" cum ar fi mersul pe bicicleta, o cina romantica, mersul in piata constitutiei la un concert unplugged etc.

Mesajul, ni se spune, e mai mult simbolic. Nu se asteapta nimeni sa reducem prea mult consumul resurselor cu aceasta manevra. Dar daca acest consum ar creste ca urmare a actiunii acesteia? Ar mai fi valoarea ei simbolica la fel de importanta? Sau ati prefera sa faceti ceea ce faceti in mod obisnuit?

As vrea sa propun un argument in sprijinul tezei "Earth Hour va duce la cresterea consumului de resurse pe termen lung":

Este clar ca, pe moment, consumul electric va inregistra o scadere. Dar ce se intampla cu oamenii care au o treaba de la 8:30 la 9:30 si acea treaba necesita curent? evident, ei nu vor renunta la ea, ci fie o vor face putin inainte sau putin dupa. Deci vor consuma curentul pe care in mod normal il consumau de la 8:30 la 9:30 fie putin inainte de 8:30, fie dupa 9:30. Daca am face un grafic al consumului de energie am vedea ca, pentru "groapa" dintre 8:30 si 9:30 vom fi inregistrat si cresteri semnificative de consum inainte de 8:30 si dupa 9:30. In fapt real, consumul nostrul pe o zi va fi fost exact acelasi.

As putea sa opresc rationamentul aici si sa ma multumesc cu teza "efectul Earth Hour este nul" dar de ce sa nu mergem mai departe? ce credeti ca vor face oamenii intre 20:30 si 21:30 dupa ce sting luminile? eu zic ca cei mai multi, in masura in care au ocazia, vor face sex. E comod, e confortabil, e cu lumina stinsa, e natural. Ca atare, daca ne vom uita 9 luni de-acum incolo vom observa un salt la natalitate corespunzator cu 28 martie 2009. Asta inseamna ca efectul pe termen lung al lui Earth Hour va fi o crestere a consumului de resurse pentru ca va duce la aparitia unui surplus de fiinte umane devoratoare de resurse.

Mi se pare extrem de distractiv videoclipul acesta care promoveaza Earth Hour folosindu-se de oameni de televiziune! Face sens, nu? oamenii din televiziune ne incurajeaza sincer, fara ganduri ascunse, sa stingem aparatura din casa.

9 comentarii:

  1. Da, true, true!
    Tot ce se face impotriva firescului, nu are sorti de succes!

    RăspundețiȘtergere
  2. mai bine ar promova folosirea becurilor care consuma mai putin.

    si chestia asta http://www.nature.com/news/2009/090311/full/news.2009.156.html
    ar putea economisi energie cand va aparea pe piata

    RăspundețiȘtergere
  3. mass primit pe mess: zmin_inc: Anul acesta, "ora pamantului" cade pe 28 martie ora 20:30. Exact cand incepe meciul Romania-Serbia. La aceasta ora romanii sunt invitati sa-si stinga televizoarele si luminile. O coincidenta. Ce veti face?

    RăspundețiȘtergere
  4. sau vedetele respective vor sa para mai bune, mai aproape de natura...oamenii se gandesc la altceva decat la problemele reale...si au sentimentul ca ajuta planeta, mai eficient era sa aiba grija constant ce si cat consuma , nu o ora pe an...
    e ca si cum as fi grasa si as zice:"slim hour":nu mananc nimic si fac gimnastica..apoi manac junk food si stau tot anul...

    RăspundețiȘtergere
  5. De acord cu tine! Eu unul sunt un om anti-eco si in general anti-moda! Oamenii habar n-au ce inseamna si in ce consta, dar da bine sa fie eco! La tv, in discutiile cu oamenii da bine sa fie eco...Dar cati din ei oare chiar vor stinge toate lcd-urile, plasmele timp de o ora? F putini:)
    Felicitari inca o data pt acest post! Ce bine ar fi sa fie cat mai multi care sa se exprime astfel!

    RăspundețiȘtergere
  6. "face sens" e o expresie ironica pe care o folosesc pentru a sublinia ca ceva nu ARE sens. La origine este un barbarism englezesc.

    Face sens, nu? :p

    RăspundețiȘtergere
  7. Inca un shit este aici:

    http://tinyurl.com/bibliaajutor

    Poti pune pe blog, daca doresti

    RăspundețiȘtergere