vineri, 10 aprilie 2009

Olimpiada nationala de religie ortodoxa

Din aceeasi categorie cu targul, avem astazi in meniu o noua perla educationala romaneasca: olimpiada de religie ortodoxa. Termenul olimpiada vine de la muntele Olimp, sediul zeilor greci antici. Aceasta incongruenta religioasa nu a impiedicat, insa, spiritul sincretic al politicienilor aliati cu biserica sa utileze panteonul cu icoane.

Ce mi-e mie mai greu sa inteleg, in afara de cum e posibil ca un stat democratic modern sa incurajeze o anumita religie in dauna altora, este ce va masura exact aceasta olimpiada. Virtutile participantilor? cunostintele biblice? in ce masura Dumnezeu le raspunde sau nu la rugaciuni? Oare pe cand olimpiada de astrologie? Eventual grupata pe zodii pentru a beneficia de conjunctia maximala a planetelor. Este strigator la cer, nu?

In orice caz, am cateva propuneri de intrebari grila, simple, pentru participanti:

1. Sotul dumneavoastra va insala cu un alt barbat. Cum procedati?
a. Dati divort
b. Il ucideti prin lapidare
c. Va indepartati in fuga fara a va uita inapoi pentru a scapa de explozia nucleara ce in mod sigur se va abate asupra orasului
d. Apelati la terapie de cuplu
e. Il iertati

2. Va surprindeti copilul masturbandu-se in baie. Ce strategie punitiva este cea mai buna?
a. Ii taiati mana dreapta care l-a dus in ispita
b. Ii scoateti ochiul care l-a dus in ispita
c. Ii explicati ferm si convingator ca onania duce la orbire
d. Mai intai c), apoi b)
e. Il puneti sa spuna "Ave Maria" de 10 ori

3. Un hot patrunde in casa dumneavoastra. Ce faceti?
a. Chemati politia, riscand sa alertati hotul
b. Va rugati in gand la Dumnezeu sa vina politia
c. Va rugati la Dumnezeu sa va dea taria de a trece peste acest moment care este, in mod evident, un test al credintei dumneavoastra
d. Asteptati ca hotul sa fure o haina, apoi il intampinati la usa si ii oferiti o camasa
e. Nimic. Oricum celui care are i se va da iar celui care n-are i se va lua si ceea ce are

4. Este iarna si va e pofta de cirese. Din fericire, aveti un cires in curte. Din nefericire, este gol pentru ca inca nu este vremea cireselor. Cum actionati in aceasta situatie?
a. Udati ciresul la radacina
b. Culegeti niste visine din curtea vecinului
c. Cumparati cirese de la magazin
d. Mutati muntii din loc cu ajutorul credintei si aduceti un cires din emisfera sudica
e. Blestemati ciresul pentru incapacitatea sa

Raspunsurile la judecata de apoi. Succes!

9 comentarii:

  1. 5. Daca a 11-a a Decalogului (!?) ar fi fost sa nu crezi in Dumnezeu, ce ar fi trebuit sa faca Moise si/sau oamenii ?

    RăspundețiȘtergere
  2. vezi ca induci oamenii in eroare; sunt evident intrebari cu raspuns multiplu; de exemplu la 1 pare ca ar fi b,c,e :)
    bafta azi:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Asteptam cu interes si o intrebare referitoare la persoana a treia din intrebarea 1.
    :-))

    RăspundețiȘtergere
  4. draga laz,
    cine spune ca statul incurajeaza o religie in detrimentul alteia? de majoritate ai auzit? apropo, am vazut si eu subiectele de la olimpiada de religie si nu arata deloc asa! tu, un nimeni de 28 de ani nu poti sa-ti bati pur si simplu joc de credinta noastra de mii de ani! daca te lasa rece si nu ai nimic in comun cu asta, ai macar bunul simt si nu batjocori! sunt atatea subiecte de discutat! sper sa ajungi candva sa intelegi ca respectul il vei castiga numai respectand, iar daca nu te intereseaza poti sa ramai fericit cu postarile tale care valoreaza exact cat o manea si aia de 2lei;
    imi pare rau ca trebuie sa spun cuvinte grele in Postul Mare, de obicei ignor prostia, dar incepeti sa va inmultiti si nu-mi place cand vad atata prostie contemporana cu mine;
    imi cer iertare chiar daca nu ne cunoastem

    RăspundețiȘtergere
  5. draga anonim,

    vorbesti de respect, insa nu te abtii sa nu il faci nimeni pe un tinar de 28 ani care poate are mai mult habar despre ce vorbesti decat un batran de 82 ani. sunt tineri, care la varsta la care altii stau prin baruri si discoteci, profesori universitari, la unele dintre cele mai mari universitati din lume.

    mai spui ca ignori prostia, din pacate majoritatea crestinilor ignora tot. isi baga capul in nisip ca strutii si adopta pozitia unul copil: nu vad nu aud nu imi poate face rau.

    ai dreptate, totusi, cind spui ca sunt multe de discutat: despre contradictiile din biblie, despre raul pe care il face prin mentinerea unei stari de resemnare(sa dea domnul, necunoscute sunt caile domnului, hahaha)

    pe curind

    RăspundețiȘtergere
  6. Draga Anonim(1),

    Asa cum mi-ai cerut, te iert... chiar daca nu ne cunoastem. Totusi, as sublinia ca tu ma cunosti pe mine. Sau cel putin stii cine sunt precum si alte detalii cum ar fi ca am 28 de ani. Eu personal nu iti inteleg frustrarea. Spune-mi: chiar trebuie un tanar sa astepte pana implineste 33 de ani ca sa aiba, in ochii tai, dreptul moral de a critica o credinta de mii de ani sub care a fost crescut? E chiar asa putin 28?!

    In fine... Cu ocazia Postului Mare iti urez "La multe paie in ochii celorlalti!". :-)

    Catalin

    RăspundețiȘtergere
  7. Draga anonim (1),
    Am si eu o rugaminte. Daca tot ai vazut subiectele date la olimpiada de religie, de ce nu le postezi aici? Ma gandesc ca fi un bun prilej sa ii aratzi lui laz cat de mult se inseala, nu? Asta in cazul in care chiar se inseala. :)
    Multumesc,

    Leta

    RăspundețiȘtergere
  8. Acest post este un post in care vreau sa imi pun cenusa in cap si sa arat ca am invatat sa conjung corect verbul a insela.

    Eu insel, tu inseli, el insala, noi inselam, voi inselatzi, ei insala.

    As vrea sa spun ca cine nu greseste nu e om, dar adevarul e ca cine nu gresete e doar ceva mai destept. :(

    Leta

    RăspundețiȘtergere
  9. statul nu incurajeaza nici o religie in mod deosebit. a fost olimpiada de religie ortodoxa, baptista, penticostala, etc. intereseaza-te inainte sa te pronunti. fara sa vorbim de cunostintele pur teoretice in materie de religie (si spun asta ca si concurent la olimpiada care a luat locul 2 pe nationala), religia e ceva care iti da putere si speranta. fie ca [,] crezi in Dumnezeu, in Iehova, in Mohamed sau mai stiu eu in cine, faptul ca ai speranta si credinta in ceva, fptul ca ai convingerea ca cineva o sa te ajute, ca cineva te iubeste, te ajuta in viata si iti da speranta(ceea ce dupa mine e destul de important). in ce priveste olimpiada de religie este ca si orice alta olimpiada, cu notiuni din invatatura de credinta ortodoxa. simplu.
    la buna vedere!(sau citire)

    RăspundețiȘtergere