miercuri, 18 februarie 2009

Si totusi, Eminescu?!

Denumit de George Calinescu "poetul nepereche al ... bla bla bla. Va mai amintiti comentariile pubere la romana? Niciodata nu stiam de unde sa incep si o bagam pe-asta ca suna bine. O perioada am crezut acele vremuri trecute. Dar nu, aparent Eminescu revine in forta. Mai nou am aflat ca a fost si un sociolog genial. Niciun cuvant rau sau caterincos nu mai ai voie sa folosesti in acelasi context cu Eminescu, ignorarea acestei norme atragandu-ti, in afara oprobiului public, si amenzi de la CNA. Aparent, se numeste "respectarea identitatii nationale si protejarea valorilor culturale" ale romanilor.

De curand, in cadrul facultatii de sociologie, s-a desfasurat o conferinta "incendiara" despre moartea lui Eminescu, prilej de sarbatoare cu ocazia caruia s-a dat drumul la un site si s-a infiintat "prima catedra online de eminescologie". Foarte interesant! Cu ce se ocupa eminescologia? Deconstruind termenul, ar parea ca insemna "vorbitul despre eminescu". Ei bine, oamenii de la conferinta erau foarte buni la eminescologie: vorbeau foarte mult si vorbeau despre Eminescu.

Atmosfera era decrepita. Studentii lipseau in buna masura si am facut greseala sa ma asez in bancile din fata, printre eminescologii de renume si printre admiratorii domeniului. In sfarsit, dupa alocutiunile decanului si noului "sef de catedra virtuala de eminescologie" incepe sa vorbeasca un distins domn. O idee importanta desprindem de la dansul: evreii sunt de vina. Ori de cate ori cineva care ii facuse vreun neajuns lui Eminescu era evreu, acest lucru ne era facut cunoscut: "evreul X a facut A, B si C". Daca acea persoana nu era evreu nu se mentiona nimic. Ni se spunea simplu "Y a facut D, E si F". O metoda foarte interesanta de manipulare prin selectia datelor nepotrivita atat metodologic cat si politic intr-o institutie cum e facultatea de sociologie. La un moment dat am vrut sa subliniez acest aspect dar domnul conferentiar era mult prea fascinat de propriul sau discurs ca sa bage in seama audienta. In final, dupa o ora lunga de aruncat cu noroi, aerul se incinsese, transpiratia curgea si aerisirea nu functiona, iar rezistenta mea la bullshit se terminase.

Celor care se ocupa cu dezvoltarea si intretinerea acestui domeniu minunat care este eminescologia si mai ales celor care activeaza in cadrul "primei catedre online" nu le pot ura decat un calduros Eminescu sa ii judece! deoarece ei insisi nu prea se descurca deloc la acest capitol.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu