miercuri, 30 mai 2012

Sfantul Nicolae si alte mituri urbane

Va propun spre analiza mesajul politic al lui Nicusor Dan:

Nicusor Dan face o observatie de finete: suma preturilor produselor luate separat este mai mare decat pretul produsului final (desi, paradoxal, acesta contine toate acele preturi plus manopera plus profitul pe care un restaurant trebuie sa-l inregistreze intr-o economie capitalista).

Din pacate, poate pe Nicusor Dan il ajuta mai mult o facultate cu profil economic in loc de facultatea cu profil matematic din care a ramas, se pare, doar cu notiunea de adunare. In aroganta mea infinita de absolvent al aceleiasi facultati de matematica, imi permit sa ii explic unde este buba in rationament:

2 rosii + 4 castraveti + 1 ceapa + 1 ardei = 15 ron
insa
2000 r + 4000 c + 1000 c + 1000 a < 15000 ron

Daca restaurantul ar vinde o singura salata, ea ar costa sensibil mai mult de 15 ron. Restaurantul, insa, nu vinde o singura salata, vinde cateva mii de salate si face ceea ce se numeste economie de scala. Restaurantul isi permite sa delege achizitionarea materiei prime unor furnizori pe baza unui contract de lunga durata care asigura acestora un venit stabil si ii motiveaza sa reduca preturile. In acelasi timp, un intermediar care sta la taraba din piata nu are venit stabil, uneori vinde, alteori nu, uneori trebuie sa arunce produsele cumparate, alteori nu, uneori se duce pana la producator dar nu gaseste nimic de cumparat sa aduca in pietele din care Nicusor Dan vrea sa-l dea afara. Toate astea fara sa luam in calcul ca trebuie sa plateasca si o taxa catre cel care detine piata.

De ce daca nu mai vreau sa cumpar legume la suprapret rezulta ca ar trebui sa-l votez pe Nicusor Dan? Concluzia mai logica ar fi ca daca nu mai vreau sa cumpar legume la suprapret ar trebui sa-mi cumpar o salata de la restaurant! Poate motivul este programul sau complex prin care se angajeaza sa rezolve situatia:

  1. Rascumpararea de catre Primarie a pietelor agroalimentare cedate; preturi accesibile pentru inchirierea tarabelor
    Deci care e ideea: eu, sa zicem, detin factorul de productie "piata". Eu castig de la intermediari suma X. Oare cati bani trebuie sa-mi dea mie Nicusor Dan ca sa ma convinga sa renunt la venitul meu fix si sa imi "rascumpere" piata? Oricat de putina economie ar sti domnul Nicusor Dan, trebuie sa inteleaga ca va plati (din banii publici) o suma comparabila. Deci in loc sa plateasca cei care cumpara din piete, adica oamenii, platesc cei care furnizeaza banii publici, adica oamenii.
  2. Eliminarea intermediarilor din piete
    Interesant! Deci pana la urma Nicusor Dan planuieste o inclestare intre bratul ferm al jandarmilor si mana subtila a lui Adam Smith. Oare ce se intampla cu preturile atunci cand jandarmii intra in piata si reduc spre zero oferta de bunuri in conditiile in care cererea ramane relativ constanta?
  3. Facilitarea transportului producatorilor din jurul Bucurestiului la pietele din Bucuresti
    Aceeasi buba economica prezenta la punctul 1. Ca sa facilitam transportul producatorilor va trebui sa introducem masini, dubite, autocare, autocamioane. Toate astea vor fi platite din banii publici, suportate de aceiasi oameni care suporta astazi pietele. Doar ca in loc sa foloseasca infrastructura de transport deja stabilita de intermediarii pe care vrea sa-i dea afara la pct 2, Nicusor Dan isi imagineaza ca e mai bine sa stearga totul cu buretele si sa faca de la zero.

Pentru toate acestea dar si pentru multe altele, NU votati Nicusor Dan! Nu intelege economia, nu intelege managementul, nu intelege cum ar trebui sa relationeze ca actor intr-o situatie sociala complexa. Va propun un slogan alternativ celui din poza:

Daca vrei sa cumperi o leguma gratis, VOTEAZA NICUSOR DAN!

9 comentarii:

  1. Pe acelasi candidat pe care l-am votat si data trecuta. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Dupa atatea tradari din tabara PDL, mai urmeaza una: Catalin Lazar ... Pana si el s-a dat cu USL-ul...Trist ...

    ps: daca blogul tau era cat de cat important, deja erau comentarii ale postacilor. Sau daca faceai un minim de reclama articolului, macar punand eticheta NICUSOR DAN :p

    RăspundețiȘtergere
  3. Emil, nu sunt membru PDL si cu atat mai putin USL. Inteleg ca am facut bine ca n-am pus etichete... altfel veneau postacii ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. Candidatul lu' peste n-a calcat in viata lui intr-o piata. 2 rosii fac 4 lei (la 12 lei kg !), salata cu ceapa 1 sau 2 lei, 4 castraveti 3 lei (la 6 lei kilu'), si pe un ardei nu dai nimic ca-l iei de pe jos unde a ajuns dupa ce l-ai impins cu cotu. Adicatalea in total vreo 8 sau 9 lei.

    D'aia costa o salata 12 la crasma. De unde pana mea apar candidtii astia ?????

    RăspundețiȘtergere
  5. Acel vizual e facut de sustinatorii lui ND, nu e material oficial al campaniei.

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu ai fost membru, ai fost simpatizant. Simpatizant al lui Basescu am inteles ca inca esti. Pe portocalii ii parasesc atat membrii, cat si simpatizantii.

    Si totusi, de ce te temi de postaci? Tu esti omul cu argumentele, ai fi putut sa le faci fata. In fond, iti place sa te contrazici cu oamenii.

    (daca ma enervez, te citez intr-un articol d-al meu, sa-ti trimit postacii :)) :D )!

    RăspundețiȘtergere
  7. Stii ce cred eu? mai degraba postacii au venit si au vazut ca e greu sa combata argumentele mele asa ca au plecat fara sa zica nimic ;)

    RăspundețiȘtergere