miercuri, 3 iunie 2009

Brandul Vanghelie

Mergand pe strada zilele astea vedem un banner in care Vanghelie ne spune ca avem nevoie de oameni ca Severin.

Flotare logica nr 1: fiind dat un agramat si un incult (a luat bacul macar?) care ne spune ca avem nevoie de un profesor universitar doctor in drept sa se calculeze credibilitatea politica a mesajului!

Flotare logica nr 2: presupunand ca exista o nisa N de electorat careia Vanghelie ii este o autoritate cu mesaj demn de ascultat si urmat, asta inseamna ca oamenii din N au trasaturi similare/apropiate de cele ale lui Vanghelie. Prima observatie ar fi ca nisa N va fi alcatuita din oameni cu educatie formala mai redusa, mai orientati catre aspectele practice si mai degraba pasionali decat rationali. Care este probabilitatea ca acei oameni din N sa rezoneze la o personalitate intelectuala, tehnocrata, emotional-stearsa a lui Adrian Severin?

Ca om de stanga, vreau sa imi exprim dezgustul fata de brandul Vanghelie. Aveam sperante mari cand, acum ceve vreme, Mircea Geoana a venit la Facultatea de Sociologie insotit de Anthony Giddens, un clasic in viata al sociologiei dar si al politicii britanice, care a sustinut un discurs jumatate sociologic, jumatate ideologic dar, oricum, la un alt nivel fata de hermeneutica vangheliana. M-am gandit ca aceea va fi noua imagine a stangii romanesti. Am contemplat serios pentru prima oara in viata sa votez PSD-ul! Din pacate, m-am inselat. Noua imagine este care este...

8 comentarii:

  1. daca a garantat si pentru rectorul politehnicii nu vad de ce nu ar garanta pentru Severin:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Cei din sectorul lui Vanghelie nu au nici o idee cine e Severin...
    Dar toti il stiu pe Vanghelie si l-au votat...

    Asa ca voturile care vin din partea lui atarna mai greu (numeric) decat toti cei care au idee ce face Severin la Bruxelles sau ce educatie a avut...

    RăspundețiȘtergere
  3. Din pacate, pana acum, cam tot ce-a "garantat" Vanghelie a fost votat. Asa ca... exista o solutie si functioneaza. Why change it?
    Ma surprinde sa aflu ca ai luat in calcul PSD-ul. Bine ca te-ai razgandit. :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Da, si pe mine m-a surprins sa imi dau seama ca iau in calcul PSD-ul! Si ai dreptate, bine ca m-am razgandit! :-))

    RăspundețiȘtergere
  5. Pt Anonim 2:
    Adica cei care il stiu pe V(anghelie) il voteaza pe S(everin) fara sa stie backgroundul educational al lui S sau ce face el la Bruxelles?
    Bine, bine… dar uite, ai un contraexemplu: intelectualul stangist care (de emotie ca l-a vazut pe Mircea Geoana cu Anthony Giddens :) ) mediata indelung la a vota pt prima data PSD!

    Desigur, ai putea sa spui ca nu e nicio diferenta de fond intre votantul lui V si intelectualul care de gandea sa voteze PSD pt ca l-a vazut pe MG la un suc cu AG. Ba mai mult, ma tem ca o sa-mi zici ca maine, poimaine intelectualul nostru o sa-l voteze pe V din simplul motiv ca l-a vazut la suc cu S.

    P.S.: as fi vrut sa-mi exprim si eu dezgustul personal in legatura cu imaginea intelectualului de stanga, asa cum se contureaza ea aici, dar mi se pare ca este lipsit de stil sa fac asa pe un blog intitulat “not about me”

    RăspundețiȘtergere
  6. Leta, nu exista nicio antinomie intre ce ziceam eu despre V si S si comportamentul meu personal de vot.

    Si eu, ca si cei din nisa N, fac parte dintr-o nisa, sa ii zicem N', de oameni care voteaza ceea ce le spune un intelectual de stanga pe care il respecta, catre care aspira, si pe care il considera o figura de autoritate.

    In plus, AG are credibilitate cand recomanda un partid de stanga pentru si ca el insusi face parte din structura politica britanica stangista la nivel inalt - nu se compara cu V care ne recomanda un profesor universitar. Daca AG ne-ar fi recomandat sa votam cu Noua Dreapta atunci da, era la fel de ridicol precum e V care ne zice ca avem nevoie de oameni ca S. Cam asta ar fi diferenta, zic eu.

    Votul nostru nu e ceva asa, desprins de catre vointa noastra din eter, ci este un cumul de factori de marketing politic printre care si aparitia lui AG cu MG dar si promovarea lui S de catre V. Dezgustul meu nu este fata de sistemul electoral in general ci pur si simplu fata de o anumita actiune de promovare: folosirea brand-ului V (de catre acelasi partid care folosea si brandul AG).

    RăspundețiȘtergere
  7. :))...da, a luat bacul la 33 de ani...:))

    RăspundețiȘtergere
  8. E plina tzara de intelectuali. Si stangaci si dreptaci. Si mai onesti si mai cumparati cu sinecuri. Aia de-s de buna credinta se multumesc cu exprimarea parerilor in cercul lor. Asta le da minora satisfactie de a nu fi contrazisi decat arareori si atunci mai mult doar de dragul discutiei. Ceilalti sunt mult mai eficienti. Isi fructifica plusul intelectual indiscutabil in primul rand in favoarea lor si daca se nimereste cumva scot si niste castane din foc si pentru cei ce i-au pus unde i-au pus. Ambele categorii sunt reprezentate admirabil (de cele mai multe ori). Un singur exemplu : Andrei Plesu si H.R. Patapievici. Discurs impecabil (ambii), logica imbatabila (cu un plus de umor pentri AP) si nu in ultimul rand angajare civica (cu un plus de combativitate pentru HRP). Daca tot e sa stai si sa te gandesti 'eu cu cine votez ?' poate incerci o flotare logica (se pare ca esti dependent de ele) si macar alegi in cunostiinta de cauza.

    RăspundețiȘtergere