joi, 30 aprilie 2009

Revista facultatii de sociologie - recenzie (2)

De la ultima recenzie, am asteptat cu sufletul la gura noi aparitii ale revistei de sociologie. Si iata ca asteptarile nu au fost in van. Revista facultatii revine intr-un nou format: Social times.

Suntem avertizati, inca de la inceput, ca "aparentele inseala[sic!]". Totul bine si frumos dar... care e legatura? sa fie, oare, o referinta catre imaginatia sociologica? Probabil o chestie de marketing, trecem mai departe.

Citind editorialul, simt ca nu am scris in van recenzia anterioara si ca au existat oameni care m-au luat in serios. Oana ne anunta ca revista si-a modificat tonul romantic si a trecut la informatii utile si la cercetari facute "despre si cu studenti".

Trec direct la subiectul interesant pentru mine, cercetarile facute de studenti. Uitandu-ma la cuprins, vad cateva titluri candidate la acest statut: "Fight Club Meets E. Goffman", "Social club versus Cantina de la drept" si "Telefonul mobil... ...cel mai bun prieten al omului".

Ca si data trecuta, cele mai promitatoare mai intai: Goffman. Hopa, e in engleza! Clar trebuie sa fie ceva interesant! Articolul incepe cu o prezentare a ideilor lui Goffman, apoi cu o prezentare a filmului Fight Club. In final, concluzia: Besides from ilustrating actions and processes found in the book, the movie also brings about a less developed ideea in The Presentation of Self in Everyday life, the multiple personality problem, or the Dissociative Identity Disorder (DID). Hmm, deci Goffman despre asta vorbeste? despre DID? eu aveam impresia ca ne zice despre cu totul altceva, despre cum oamenii sunt actori in viata de zi cu zi, oamenii normali, nu cei cu... disorders. Oare Diana ce text al lui Goffman o avea in minte?

Dezamagit, trec la dezbaterea aprinsa "cantina de la drept sau clubul social"? Observam inca de la inceput ca Liliana nu doreste sa mentina o atitudine de observator neutru. Cantina de la drept e scrisa cu rosu, culoare antagonizanta, in timp ce clubul social e cu albastru. Dar sa nu judecam prea repede, ci sa analizam argumentele:
1. Argumentul spatio-temporal: "Pana la Social Club fac un minut. Pana la cantina de la Drept fac 10 minute". Argument imbatabil, in sine... doar ca, daca sunt deja la Drept, s-ar putea sa fac 1 minut pana in cantina de la Drept si 10 minute pana in Social.
2. Argumentul social: "la Drept e galagie si inghesuiala"; eliptic fiind, argumentul ne sugereaza ca la Social ar fi liniste si putina lume. Dar sa fie chiar asa? poate o formulare explicita ne-ar fi scapat de ambiguitate.
3. Argumentul interactionist: "O diferenta majora intre Social Club si cantina de la Drept este ca la aceasta din urma poti lua pranzul fara a interactiona deloc". O mica flotare logica: daca acceptam premisele argumentului social, ar trebui sa rezulte ca exista o cantitate mult mai mare de interactiune la Drept decat in Social.
Deci, ramane cum am stabilit... oricum, apreciem aici efortul sociologului de a interactiona cu mediul social. O bila alba Lilianei pentru ca a facut, totusi, munca de teren.

Sa mai citesc si articolul cu telefonul? deja nu mai am sperante... mai bine un eseu fotografic, parca am vazut ceva de genul asta la cuprins. Dana alege sa ne prezinte o problema sociala care are "cea mai mare amploare in zonele intens circulate". E vorba despre... gumele de mestecat, desigur. Daca pozele sunt inexpresive si plictisitoare, comentariile sunt, in schimb, inepte. My favorite: "Am observat ca locurile in care se gasesc gume de mestecat aruncate pe jos sunt foarte variate". Nimic nu-ti scapa, Dana!

Ca aparare, sunt sigur ca Revista de Sociologie ma va acuza de negativism. Si, dupa cum se spune in articolul "Specificul meseriei de asistent social", acesta este, aparent, o tulburare comportamentala!

7 comentarii:

  1. ma distrez atat de mult citind recenziile tale ca de-abia astept sa apara urmatorul numar al revistei facultatii de sociologie:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, si eu de-abia astept! Inca mai sper in viitorul lor, sunt tineri...

    RăspundețiȘtergere
  3. Copios sarcasm. Nu stiu inca daca nu cumva e prea copios sau prea sarcastic, totusi :). Sau e un fel de critica constructiva deghizata bine...

    RăspundețiȘtergere
  4. Laura, oricat de copios ar fi sarcasmul meu, nu voi reusi sa fiu la fel de funny precum e revista insasi.

    RăspundețiȘtergere
  5. Hmmm.
    Daca dau la o parte ironia/ sarcasmul, ce subinteleg eu si tu nu formulezi explicit e asta:
    1. Nu esti foarte atasat de discursurile vagi sau de discursurile inspirationale (gen "aparentele inseala)
    2. Te-ar interesa sa vezi niste argumente construite un pic mai solid (adica dovezi aduse si aranjarea lor coerenta).
    3. Preferi logica intr-un discurs si nu formularile emotional-romantice, pentru ca logica ar putea sta la baza unei afirmatii stiintifice, emotionalitatea nu prea/ deloc.
    4. Esti convins ca o comparatie, la fel, daca e e facuta, trebuie sa fie justificata (adica sa iei in considerare toate similitudinile si discrepantele reale dintre doua fenomene/procese/ teorii- vezi comparatia fight club-goffman).

    Inteleg gresit/ incomplet?

    Uite o intrebare simpla, Lazcatluc: cum ar arata pentru tine revista incat sa corespunda standardelor tale? Pentru ca este evident, din preocuparea de a realiza doua recenzii pentru ea :)) , ca ai niste standarde...

    RăspundețiȘtergere
  6. Sunt de acord cu formularile tale explicite, Laura.

    Din ele, poti deduce raspunsul la intrebarea ta "cum ar arata pentru tine revista incat sa corespunda standardelor tale?". Ar trebui sa nu contina discursuri vagi si cliseiste. Ar trebui sa existe argumente rationale cu care se sustin punctele de vedere. Formularile emotional-romantice sunt ok pe un blog, nu intr-o revista a unei facultati de stiinta. Ar trebui discutate probleme reale si importante ale studentilor. De exemplu, ma asteptam la articole despre Basarabia sau despre criza economica, nu la telefoane mobile si gume de mestecat. Ma asteptam la discurs sociologic, nu la... ce este (nici macar nu imi vine un termen potrivit pentru a caracteriza ce este).

    Am mai scris si in recenzia anterioara chestiile astea.

    RăspundețiȘtergere
  7. revista scrisa de imbecili la propriu. Fara alte comentarii.

    RăspundețiȘtergere