miercuri, 30 mai 2012

Sfantul Nicolae si alte mituri urbane

Va propun spre analiza mesajul politic al lui Nicusor Dan:

Nicusor Dan face o observatie de finete: suma preturilor produselor luate separat este mai mare decat pretul produsului final (desi, paradoxal, acesta contine toate acele preturi plus manopera plus profitul pe care un restaurant trebuie sa-l inregistreze intr-o economie capitalista).

Din pacate, poate pe Nicusor Dan il ajuta mai mult o facultate cu profil economic in loc de facultatea cu profil matematic din care a ramas, se pare, doar cu notiunea de adunare. In aroganta mea infinita de absolvent al aceleiasi facultati de matematica, imi permit sa ii explic unde este buba in rationament:

2 rosii + 4 castraveti + 1 ceapa + 1 ardei = 15 ron
insa
2000 r + 4000 c + 1000 c + 1000 a < 15000 ron

Daca restaurantul ar vinde o singura salata, ea ar costa sensibil mai mult de 15 ron. Restaurantul, insa, nu vinde o singura salata, vinde cateva mii de salate si face ceea ce se numeste economie de scala. Restaurantul isi permite sa delege achizitionarea materiei prime unor furnizori pe baza unui contract de lunga durata care asigura acestora un venit stabil si ii motiveaza sa reduca preturile. In acelasi timp, un intermediar care sta la taraba din piata nu are venit stabil, uneori vinde, alteori nu, uneori trebuie sa arunce produsele cumparate, alteori nu, uneori se duce pana la producator dar nu gaseste nimic de cumparat sa aduca in pietele din care Nicusor Dan vrea sa-l dea afara. Toate astea fara sa luam in calcul ca trebuie sa plateasca si o taxa catre cel care detine piata.

De ce daca nu mai vreau sa cumpar legume la suprapret rezulta ca ar trebui sa-l votez pe Nicusor Dan? Concluzia mai logica ar fi ca daca nu mai vreau sa cumpar legume la suprapret ar trebui sa-mi cumpar o salata de la restaurant! Poate motivul este programul sau complex prin care se angajeaza sa rezolve situatia:

  1. Rascumpararea de catre Primarie a pietelor agroalimentare cedate; preturi accesibile pentru inchirierea tarabelor
    Deci care e ideea: eu, sa zicem, detin factorul de productie "piata". Eu castig de la intermediari suma X. Oare cati bani trebuie sa-mi dea mie Nicusor Dan ca sa ma convinga sa renunt la venitul meu fix si sa imi "rascumpere" piata? Oricat de putina economie ar sti domnul Nicusor Dan, trebuie sa inteleaga ca va plati (din banii publici) o suma comparabila. Deci in loc sa plateasca cei care cumpara din piete, adica oamenii, platesc cei care furnizeaza banii publici, adica oamenii.
  2. Eliminarea intermediarilor din piete
    Interesant! Deci pana la urma Nicusor Dan planuieste o inclestare intre bratul ferm al jandarmilor si mana subtila a lui Adam Smith. Oare ce se intampla cu preturile atunci cand jandarmii intra in piata si reduc spre zero oferta de bunuri in conditiile in care cererea ramane relativ constanta?
  3. Facilitarea transportului producatorilor din jurul Bucurestiului la pietele din Bucuresti
    Aceeasi buba economica prezenta la punctul 1. Ca sa facilitam transportul producatorilor va trebui sa introducem masini, dubite, autocare, autocamioane. Toate astea vor fi platite din banii publici, suportate de aceiasi oameni care suporta astazi pietele. Doar ca in loc sa foloseasca infrastructura de transport deja stabilita de intermediarii pe care vrea sa-i dea afara la pct 2, Nicusor Dan isi imagineaza ca e mai bine sa stearga totul cu buretele si sa faca de la zero.

Pentru toate acestea dar si pentru multe altele, NU votati Nicusor Dan! Nu intelege economia, nu intelege managementul, nu intelege cum ar trebui sa relationeze ca actor intr-o situatie sociala complexa. Va propun un slogan alternativ celui din poza:

Daca vrei sa cumperi o leguma gratis, VOTEAZA NICUSOR DAN!

luni, 7 mai 2012

Mars, democratie!

Dupa cum poate stiti, pe 6 mai a avut loc cel mai stupid mars pentru democratie din istoria Romaniei. Fara nicio platforma-program, fara nicio cerinta concreta, fara sa tina cont de schimbarea guvernului care a avut loc in aceeasi saptamana cu marsul, tinerii s-au intalnit, ca niste oameni frumosi care este, s-au luat mana de mana si au purces catre schimbarea societatii romanesti intr-una mai buna.

Daca as fi obligat sa generalizez nepermis si sa unesc toti participantii sub un singur epitet acesta ar fi ochelari-pe-cap-iste.

In primul rand, sa dam o definitie formala termenului: ochelaripecapistele sunt acele persoane, indiferent de sex, care isi poarta ochelarii de soare pe cap. Motivele pentru un astfel de gest pot varia dar sunt, de regula, cuprinse in urmatoarea lista:

  1. este soare: ochelarii de soare au un rol functional de reducere a radiatiilor din spectrul vizibil imbunatatind experienta perceptiei luminoase la purtator
  2. nu este soare: ochelarii au un rol functional in cazul in care soarele isi va face aparitia totusi, fara a impiedica pe moment perceptia luminoasa
  3. este vant: ochelarii au un rol functional in fixarea parului
  4. nu este vant: ochelarii au un rol functional in a permite tenului sa respire
Ochelaripecapista este ocazional acuzata in mod nejustificat de lipsa de profunzime emotionala, de dodecafonie vestimentara, de abuz de oja, precum si de o distrofie a capacitatii analitice. Studiile sociologice riguroase au marcat o asociere pozitiva intre ochelaripecapism si elemente care intra in definirea notiunii de pitzipoanca.

In continuare voi prezenta un esantion reprezentativ de participante la marsul pentru democratie:

  • Emotii la romana
  • Enigmatica prefata
  • Cand se-ntampla-o tragedie
  • Cand la mate dai de greu
  • Cand tii soarele in mana
  • Cu prietenii pe viata
  • Fiindca el te-a zarit
  • Impletind cu poezie
  • Legendar prometeu
  • Meleaguri noi
  • Oameni mari
  • Recreatia mare
  • E doar al meu
  • Incotro mergi?
  • Ursuletul
  • Un democrat
N.B: La acest album a colaborat cu generozitate site-ul de socializare facebook.

Fetelor, va multumim ca existati in viata noastra! Dupa cum am citit pe o pancarta la mars, democratia nu poate exista fara femei si, as completa eu, democratia nu ar fi la fel de cool fara ochelari pe cap.