In viziunea unora, la baza structurii noastre de gandire nu stau ratiunea si logica, ci metaforele. Cuvintele de baza ale limbajului, in special cele care rezista unei definiri riguroase, sunt intelese de catre om (zic cei din scoala asta) prin metafore conceptuale, analogii interesante cu alte cuvinte de care nu sunt legate la prima vedere.
Ideea ar fi ca exista o legatura intre relatiile metaforice dintre concepte si relatiile dintre retelele de neuroni din creier. Aceleasi structuri neuronale, fiind activate pentru mai multe concepte diferite, ne pun intr-o stare mentala de asociere intre acele concepte.
Indiferent daca va place sau nu teoria lingvistica, daca sunteti fani ai jocurilor de cuvinte si ai metaforelor (asa cum sunt eu!), o sa va placa aceasta pagina, compilata de George Lakoff, unul din proponentii teoriei.
Incheierea in spiritul teoriei: metafora conceptuala este trecatoarea intre doua vai ascunse printre doua varfuri inaccesibile. :-)
luni, 16 martie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Daa, conceptele spre deosebire de metafore, sunt cadavre de ingeri, nu mai stiu pe unde am citit asta.
RăspundețiȘtergereacuma serios, si conceptele si metaforele isi au rolul lor, si domeniul de aplicabilitate bine definit!
Dar nu ma asteptam ca un pozitivist sa fie adept al metaforelor!
Nici nu am zis ca sunt adept al teoriei lui Lakoff, nu? :-P
RăspundețiȘtergereMie mi-a placut pagina de web cu metafore. Chiar si un pozitivist poate sa aprecieze aspectele artistice ale limbajului fara ca asta sa il implice in teoria lingvistica asociata.
Folosesc metaforele la greu cand invat pt medicina, fac fel de fel de asocieri, artistice sau nu ca sa retin toate detaliile... si uneori retin doar metaforele si uit pt ce le-am gandit.
RăspundețiȘtergereLA fel, se mai spune si ca motivul pentru care ne este foarte greu sa intelegem Universul este ca nu avem la indemana o metafora potrivita, nu gasim nimic cu care sa-l comparam. De asta cei mai straluciti oameni de stiinta se intampla sa aiba si o imaginatie debordanta (Einstein, ca prim exemplu).